CARA MUDAH MENJANA PENDAPATAN MELALUI HANDPHONE DENGAN TONE EXCEL

ALERT! Jenama Susu Yang Diragui Kehalalan’nya

by admin on December 16, 2009

Jenama susu haram

Sekarang ni dah macam-macam produk ada kat pasaran dan ada antaranya kita tak tahu samada produk tu betul-betul halal atau sebaliknya. Malah lebih teruk lagi ada yang cuba mengelirukan kita sebagai pengguna terutamanya yang beragama Islam dengan meletakkan tanda halal walhal status halal produk tersebut adalah sebaliknya.

Ok, kat sini kami kongsikan kepada anda dengan emel yang kami terima mengenai status 1 produk yang dikatakan haram iaitu susu bayi keluaran Abbott Laboratories. Namun kesahihannya tidak pula diketahui. Tapi sebagai umat Islam, ada baiknya perkara syubhah seperti ini dijauhkan. Sila baca kandungan emel kat bawah ni.

- – -

Peringatan:

Bagi yg bakal melahirkan Dan sudah melahirkan, diharap hindarkan jenama yg merosakkan aqidah Islam. Demi anak-anak yg soleh Dan solehah.. Susu similac ini adalah product Abbott Laboratories selain similac, Abbott Laboratories juga distribute susu-susu berikut:

1) Isomil
2) gain
3) gain plus
4) grow
5) pediasure
6) ensure

Berkaitan status halal / tak halal TU, harap Kita dapat information a.s.a.p. Info utk kenkawan yg ader anak/adik/anak sedara yg minum susu *SIMILAC*.

Sorry terpaksa info pasal benda ni untuk pengetahuan mothers to be.. And please inform this to ur ‘mummy’ friends ok

Aku baru dapat info dari Datuk Dr Maamor persatuan pengguna Islam Malaysia .. Susu formula *SIMILAC* diragui status halalnya.

Susu ini pun quite famous.. Ada di pasaran. Susu TU dipercayai guna hormon manusia dalam proses pembuatannya.

Susu TU pun dah dikategorikan TAK HALAL dari Persatuan Pengguna Islam Amerika Syarikat.

Inform kawan2 ok!..

- – -

Nak tengok macam mana packaging susu-susu tu, sila google yer. Hehee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... BISNES JUAL PREPAID TOPUP

{ 18 comments… read them below or add one }

Akuro San December 16, 2009 at 10:13 pm

hurmm~ macam-macam makanan yang tak halal sekarang nih~ :P

Reply

Precious December 16, 2009 at 11:35 pm

Weiii … bukankah kita ni tinggal di negara Islam? Nak makan minumpun dah makin syusyah!! Payah payah …

Reply

epalejau December 18, 2009 at 4:07 pm

Selalu dalam kekeliruan.
Em..
Selalu terkeliru..

Dengan logo halal, pada makanan yg masih selalu ada pada yang tidak halal..

Reply

dinsblog December 19, 2009 at 6:33 am

alhamdulillah….susu anak aku tak de dlm list tuh..kalau tak susah gak nak tukar susu lain.

Reply

komenboy69 December 31, 2009 at 10:12 am

pas ni kte sume kne ar brhati2..
skang ni mmg mcam2 da yg brlaku..

Reply

abun April 19, 2010 at 3:13 pm

aku terkejut baca statement ni beb sbb aku bg anak aku susu Isomil, berasaskan soya….skunk dah jadi tabiat, nak beli brg2 je, mesti tgk dia punya ingredients..dlm wallet dah simpan Kod E means yg mengandungi babi punya bahan…so, aku un search kat PPIM, cari maklumat pasal susu ni..kawan2 boleh la cari kat sana & buat keputusan sendiri k..
http://www.muslimconsumer.org.my/ppim/apps/forum/forum_viewtopic.php?3594.10

Reply

ros January 10, 2011 at 9:30 am

info yg berguna…nasib baik dpt info ni… mmg tgh cari susu yg sesuai utk baby…baru nk berhenti breastfeeding..dh nk masuk 2 tahun…

Reply

mohdnizam78 January 15, 2011 at 9:19 am

Erm…..bahaya nie, Kalau baby2 dah makan makanan tidak halal, bila besar nnt tue yang keras kepala, tak hormat orang tua dan mcm2 lg yg membawa kepada masalah sosial seperti sekarang ini
*Entri terbaru kat mohdnizam78´s blog post: Sejadah-Apabila Islam dihina dan dipermainkan

Reply

anas mohd joehari March 18, 2011 at 11:54 pm

memandai yo ckp haram.x haram jgn tertipu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reply

shima nadzri March 30, 2011 at 8:32 pm

akum…ermm..jarang nampak susu tu kat mall….yg ade jenis similac lain…yg jenis medicated…maybe tu kat luar negara kot..tp xtau la kot terlepas pandang…if benar banyak susu diragui..suppose sebarkan kan la secara terangan…biar semua tahu…lagipn setahu sy keluaran abbot or mead johnson memang mahal2 susu nyer..

Reply

Anoi April 15, 2011 at 12:12 pm

Mengarut…MITOS semata-mata sbb tak nak jual ISOMIL..hahaha…melayu same melayu pun leh cakap khalwat la liwat la nie lagi pasal makanan..Melayu atas name tp tak guna kalo tak buat ape yg TUHAN suruh. G kedai cine makan babi tu org melayu..kan tade makna MELAYU dari situ..cehh~baik jadi kafir laknat dari melayu atas name..tapi tak practikan.kalo betul susu nie haram la halal la jadah..nape fatwa islam luluskan keluarannya..???? pikir la sendiri~

Reply

mudah bersalin May 25, 2011 at 10:49 pm

thanks 4 the info

Reply

mezzyan June 15, 2011 at 3:37 pm

saya sokong anoi cakap….kalo betol haram..kenapa fatwa islam meluluskannya??

Reply

usin January 6, 2012 at 1:53 am

takutnya

Reply

Edrie February 2, 2012 at 3:53 pm

Kan senang beri susu cap gantung(susu ibu)’dah tentu halal dunia akhirat tapi bila besar,jadi anak derhaka jua,mesti si ibu cakap,aku haramkan susu aku masuk mulut kau….tak halal jugak kan……….

Reply

mama zati October 3, 2012 at 9:08 am

mengelak itu kan lebih baik…
selain tu, jangan lupa berdoa selalu kepada Allah agar anak kita menjadi manusia berguna dunia dan akhirat…
peranan ibubapa dlm membentuk anak tu pun sangat penting… dari kitalah mahu mencorakkan anak itu menjadi apa…

Reply

dinasours February 27, 2013 at 2:41 pm

anak aku minum similac skrg ni gain plus…ish btl ka xhalal. nak kena tukar nih.

Reply

paktam September 21, 2013 at 9:03 am

sebagai pengguna kena tahu serba sedikit apa Nucleotide,alkohol,kod “E” dn berbagai lagi..persatuan pengguna islam bukanya melabel 100% haram,tapi kebanyakan “diragui status halalnya” diragui maknanya suatu yg was2 bukan mutlak,. sepatutnya elakan pakara yg meragukan,bukan pertikaikan,percangahan pendapat adalah kerana berbangkit pekara yg meragukan,ikut saranan agama,hindari pekara yg meragukan,tak mati pun kalau tk mkn susu ni…
*Entri terbaru kat paktam´s blog post: online:beli sijil simpanan premium BSN

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

Previous post:

Next post: